Het nieuwe jaar 2022 kondigt zich uitzonderlijk goed aan in het ziekenhuis van Mol. Op 4 januari wordt het lang verwachte nieuwe NMR-toestel binnengereden.
Hierdoor zullen de wachttijden voor Kempense patiënten drastisch verminderen.
Reeds eerder kende de Vlaamse overheid aan het ziekenhuis van Mol het recht toe om een NMR-toestel te exploiteren binnen de bestaande samenwerking Mol-Geel.
Daarmee komt de Vlaamse overheid tegemoet aan een nijpend tekort aan mogelijkheden tot scanning door middel van 'magnetische resonantie' in onze regio.
In het arrondissement Turnhout was er tot nu toe slechts één toestel beschikbaar per 150.000 inwoners (in de rest van Vlaanderen is dat 1 per 100.000 inwoners). Met de nieuwe erkenning zal dit type onderzoek dus ook voor de Kempense bevolking, in het bijzonder in de regio Geel en Mol, een stuk toegankelijker worden.
"Dankzij een huzarenstukje van de technische dienst van het ziekenhuis van Mol, werden alle nodige bouwwerken binnen het tijdsbestek van enkele maanden netjes afgewerkt. Het binnen rijden van het 2 ton zware toestel zelf gebeurt op 4 januari in alle vroegte", zegt dr. Ivo Jacobs, CEO van het Ziekenhuis Mol.
Voor de installatie wordt de gevel van het ziekenhuis tijdelijk verwijderd. Na een testperiode van enkele weken kan het toestel vanaf eind februari 2022 volwaardig ingezet worden in de diagnostiek.
Specialisten en huisartsen kunnen afspraken maken in beide ziekenhuizen
Het nieuwe NMR- toestel wordt geëxploiteerd in een gezamenlijke associatie tussen de ziekenhuizen van Geel en Mol.
Dat maakt dat deze associatie nu twee toestellen kan inzetten om tegemoet te komen aan de grote vraag van huisartsen, specialisten en patiënten. Het bijkomende toestel komt echter ten goede aan de hele Kempen.
De 4 ziekenhuizen van ons arrondissement werken reeds jaren intensief samen in een netwerk: ZNK. De exploitatie van een bijkomende NMR in het ziekenhuis van Mol, biedt dankzij de samenwerking een welkome mogelijkheid om bestaande wachtlijsten voor dit onderzoek drastisch in te perken in de hele regio.
Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in een Kempense samenwerking die de organisatie van de gezondheidszorg in onze regio verbetert.
Afspraken voor een NMR-onderzoek (in Mol of Geel) kunnen zowel gemaakt worden via het secretariaat van de dienst radiologie in Geel als Mol, zodat aan de patiënt steeds de snelst beschikbare afspraak kan aangeboden worden.
Huisartsen en specialisten kunnen al vanaf 3 januari 2022 aanvragen voor onderzoek indienen die dan ingepland worden vanaf 20 februari 2022.
De voordelen van een NMR-toestel: méér informatie bieden en géén stralingsbelasting voor de patiënt.
Voor het onderzoeken van de hersenen, het ruggenmerg, de interne organen, de spieren en de gewrichten, wordt een NMR-scan gebruikt om verschillende lichaamsdelen nauwkeurig in beeld te brengen.
"Dat doet het toestel met zogenaamde 'magnetische resonantie'. Er komt dus helemaal geen Röntgenstraling meer aan te pas, waardoor het onderzoek met een NMR toestel volkomen onschadelijk is voor het lichaam", aldus dr. Stefaan Van de Perre, diensthoofd radiologie in het ziekenhuis van Mol.
Dankzij de nieuwe generatie NMR-scanner van Siemens Healthineers, focussen we als Kempense ziekenhuizen op precisiegeneeskunde.
Dit toestel, met een bredere en dus patiëntvriendelijkere onderzoekstunnel bevat nieuwe technologie om het vastleggen van beelden te verbeteren en te versnellen, afgestemd op de individuele patiënt.
Deze innovatieve BioMatrix-technologie is voor het eerst beschikbaar bij het 1,5 Tesla NMR-toestel dat nu in Mol gebruikt wordt.
"De technologie maakt ook gebruik van artificiële intelligentie en het toestel heeft zogenaamd slimme sensoren die de ademhaling van de patiënt detecteren waardoor patiënten voor sommige onderzoeken vrij kunnen ademhalen en ze dus een groter comfort ervaren", aldus dr. Jans Gaens, diensthoofd radiologie van het Ziekenhuis Geel.